Een nieuw tijdperk voor het inmeten van uw vastgoed!

13-03-2024
BLK2GO 3D scanner

Een nieuw tijdperk voor het inmeten van uw vastgoed!

 

Technologische vooruitgang en automatisering hebben de afgelopen decennia een aanzienlijke invloed gehad op vele aspecten van de samenleving. Zo ook in onze werkbranche. Onze voortdurende zoektocht naar efficiëntie en het optimaliseren van nauwkeurigheid heeft ons doen besluiten een ander koers te varen en onze metingen naar een hoger niveau te tillen door de aanschaf van de meest geavanceerde 3D scanner voor het inscannen van vastgoed.

Hieronder lees je onze bevindingen na een jaar intensief gebruik van dit hoogwaardig stukje techniek en de voordelen ten opzichte van de meer traditionele manieren van meten.

 

Handmatige metingen (voor 1990)

Bouwkundigen maakten vroeger gebruik van meetlinten, meetstokken en waterpassen om de afmetingen van gebouwen te meten. Hierbij werden handmatige metingen verricht om de diverse afmetingen van muren, vloeroppervlakken, plafondhoogtes en andere relevante kenmerken van het gebouw te bepalen.

Het inmeten van gebouwen was vroeger vaak arbeidsintensief en vereiste aanzienlijke vaardigheid en ervaring van de bouwkundigen die deze metingen uitvoerden.

 “Alleen de gemeten maten kun je met zekerheid uitzetten op je tekening.”

 

De laser afstandsmeter, lasermeter (Anno 1990)

De laser afstandsmeter, ook wel bekend als een lasermeter, is een instrument dat wordt gebruikt om snel en nauwkeurig afstanden te meten met behulp van laserstralen. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 1990 en begon direct aan populariteit te winnen in de bouw- en vastgoedsector.

Met de introductie van de lasermeter is met name de snelheid van het inmeten op locatie enorm gestegen en is er vaak maar één persoon nodig om deze meting te verrichten. Maar de stelling als hierboven blijft nog steeds gelden:

“Alleen de gemeten maten kun je met zekerheid uitzetten op je tekening.”

Hoewel de snelheid en nauwkeurigheid van de meting al enorm zijn gestegen na de introductie van de lasermeter, blijft het mensenwerk. Er zijn een aantal factoren die een 100% nauwkeurige meting met deze methode zo goed als onmogelijk maken:

 

  1. Menselijke factoren: Ondanks geavanceerde technologieën blijft de menselijke betrokkenheid een doorslaggevende factor. De expertise en ervaring van de persoon die de lasermeter hanteert, spelen een cruciale rol in het verkrijgen van nauwkeurige metingen. Denk bijvoorbeeld aan het verkeerd aflezen van het scherm van de lasermeter, u meet bijvoorbeeld 3670 maar schrijft op 3760. Een klein verschil in getallen maar een groot verschil in het eindresultaat.
  2. Complexiteit van omgevingen: Vastgoedomgevingen zijn vaak complex, met diverse structuren, hoeken en materialen. Soms zijn hoeken, rondingen en andere vormen moeilijk met het blote oog te zien. Wanneer dit niet op locatie wordt geconstateerd, zal dit dus ook niet ingemeten worden, wat soms tot enkele vierkante meters verschil kan maken.
  3. Onvoorziene hindernissen: Er kunnen onvoorziene hindernissen optreden, zoals reflecterende oppervlakken, afschermingen of verborgen constructies, die de nauwkeurigheid van de metingen kunnen verstoren. Denk aan een meubelzaak waarin een mooi inbouwpakket zit. De winkel ziet er mooi en strak uit met een aantal nagebootste woonkamers. Dit betekent echter wel dat het voor de lasermeter onmogelijk is om van constructie tot constructie te meten. Er zullen dus tussenmaten genomen moeten worden wat de kans op afwijkingen groter maakt.
  4. Invloeden van buitenaf: Om huurdersscheidingen en het BVO goed in kaart te brengen, is het noodzakelijk om een pand vanaf de buitenkant goed in te meten. Echter, werkt de lasermeter, zoals de naam al doet vermoeden, op basis van een laser. Er is enkel een rood puntje als houvast op welke plaats de meting wordt gedaan. Een lange rechte gevel wordt hierdoor al een uitdaging omdat er geen vast punt is om het rode meetpuntje te plaatsen. Er moet hier dus gebruik worden gemaakt van het af en optrekken van meerdere meetwaarden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een mooie zomerdag. De zon schijnt, het is lekker weer, vaak een fijne tegemoetkoming. Echter, gaat u door de zon het rode meetpuntje niet terug kunnen vinden; de felle zon maakt het onmogelijk om een klein rood puntje over een lange afstand nog te zien.
  5. Lange afstanden: Met de komst van de lasermeter werd het al een stuk gemakkelijker om lange afstanden te meten. Maar het bracht ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Over een lange afstand wordt het een stuk moeilijker om goed te kunnen zien op welk punt u meet. Staat het rode puntje nu op de wand of staat deze toch net op de kolom die voor deze wand staat? Een risico dat op kleine afstanden makkelijk te ondervangen is, maar in een bedrijfshal van soms 200 meter lang wordt dit aanzienlijk lastiger. Dit probleem is te ondervangen door de afstand in kleinere delen te meten en vervolgens op te tellen. Met deze methode gaat echter ook de menselijke-fouten-factor omhoog zoals genoemd in punt 1.

 

Laserscanning (heden)

Met de komst van de nieuwste technologie zullen deze problemen geen invloed meer hebben op de nauwkeurigheid van de meting.

Laserscanning is een innovatieve technologie die ons in staat stelt om de werkelijkheid vast te leggen!

In tegenstelling tot de lasermeter, waarbij we maar één punt per keer kunnen meten, geeft de laserscanner ons de mogelijkheid om 420.000 punten per seconde te meten. Met behulp van de nieuwste GrandSLAM-technologie, een combinatie van LiDAR SLAM, visuele SLAM en een IMU, is de laserscanner in staat om zich in de 3D-ruimte te oriënteren en te scannen terwijl deze beweegt.

Met deze technologie kunnen wij snel en eenvoudig een digitale 3D-kopie maken van uw pand, terrein, constructie en nog vele andere structuren. En dit alles in een tijdsbestek van slechts een paar minuten.

De laserscanner is een “handheld” apparaat waarmee wij enkel nog door of langs uw pand hoeven te lopen. Omdat de laserscanner alles op het moment zelf scant, krijgen wij een nauwkeurig en volledig beeld van het pand. Tijdens het lopen kunnen wij op onze smartphone zien wat de laserscanner scant, dit elimineert de kans op fouten in de scan of het over-het-hoofd-zien van ruimtes. Waar het met de lasermeter nog mogelijk was om ruimtes te vergeten tijdens een inmeting, is het tijdens het scannen heel duidelijk te zien waar en wanneer er een ruimte mist. Dit omdat er dan een gat in de scan zal ontstaan. Het is dus vele malen makkelijker om daadwerkelijk uw gehele pand in kaart te brengen, in een veel kortere tijd.

De laserscanner is ook uitermate geschikt voor het maken van bijvoorbeeld terreintekeningen of dak aanzichten. Dit omdat de laserscanner een digitaal 3D-beeld maakt van alles wat deze scant, van putdeksels tot het aantal dakpannen, alles staat erop. Daardoor kunnen wij op basis van de gescande data gemakkelijk hoogtes, oppervlakten, hoeveelheden en nog veel meer bepalen. De laserscanner biedt een oplossing voor deze en nog vele andere zaken.

Bent u benieuwd geworden naar wat de laserscanner voor u kan betekenen? Neem dan zeker contact op, wij vertellen u graag meer over deze mooie technologie!

 

NiCaD’s bevindingen na een jaar 3D scannen

Met de komst van de laserscanner is NiCaD ervan overtuigd dat er een nieuw tijdperk is aangebroken op het gebied van inmeten.

Met de huidige scan technologie is de focus op het in kaart brengen van een pand verschoven van een zeer intensieve en tijdrovende inmeting op locatie naar een geavanceerde, nauwkeurige en snelle meting op locatie. Met een zeer handige bijkomstigheid dat men niet meer terug hoeft naar de locatie wanneer er een vraag zich voordoet. Het gehele pand is immers in digitale kopie aanwezig.

Wanneer het gehele proces, van inmeten op locatie tot uitwerking van de ruwe scandata naar tekeningen, door ervaren personen wordt uitgevoerd, is het resultaat een kwalitatief hoogwaardige tekening tegen een nagenoeg gelijke tijdsbesteding als de traditionele manier van meten. Hoewel de totale tijdsbesteding ongeveer gelijk zal zijn, zullen er positieve verschillen zijn in het eindresultaat. Waarbij er bij de traditionele manier van meten nog onzekerheden konden ontstaan tijdens het uitwerken, neemt de laserscanner deze onzekerheden nagenoeg compleet weg.

De laserscan-technologie in handen van een ervaren professional onderscheidt zich voornamelijk in de snelheid van de meting en de nauwkeurigheid van het eindresultaat.

NiCaD heeft afgelopen jaar (2023) veel ervaring opgedaan met de laserscanner. Na al meer dan 1100 objecten te hebben gescand in Nederland en België, beschikt NiCaD over de expertise om de wereld van de digitale tekeningen naar een ander niveau te tillen.

 

Benieuwd naar wat NiCaD voor u kan betekenen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.