NEN2580 En Meetinstructie – Wel degelijk verschil!

12-04-2024
NEN2580 Meetinstructie

NEN2580 En Meetinstructie GO Woningen – Wel degelijk verschil!

De vragen welke wij geregeld krijgen: Wat is de NEN2580 Meetinstructie en waar zitten de verschillen tussen de NEN2580 en de meetinstructie?

De NEN2580 en de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte Woningen zijn inderdaad twee verschillende richtlijnen voor het meten van oppervlaktes in vastgoed, met elk hun eigen kenmerken.

De NEN2580 is een norm die verschillende oppervlaktes definieert die in vastgoed voorkomen, zoals het bruto vloeroppervlak (BVO), het verhuurbaar vloeroppervlak (VVO), het netto vloeroppervlak (NVO) en het gebruiksoppervlak (GO). Het vereist bouwkundig inzicht in het herkennen van de constructieve en dragende elementen van een gebouw.

Aan de andere kant is de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte Woningen specifiek ontwikkeld voor woningmakelaars. Deze instructie vereist geen bouwkundig inzicht in de constructieve elementen, in tegenstelling tot de NEN2580. Binnen de regels van de Meetinstructie worden alle binnenwanden op dezelfde manier behandeld, terwijl de NEN2580 onderscheid maakt tussen dragende en niet-dragende wanden. Hierdoor kan het gebruiksoppervlak (GO) dat wordt bepaald volgens de NEN2580 anders uitvallen dan wanneer de Meetinstructie wordt gebruikt.

Belangrijk om op te merken is dat de Meetinstructie alleen van toepassing is op het gebruiksoppervlak “achter de voordeur” van een individuele woning, en niet op een heel woningcomplex.

Kortom, de Meetinstructie Gebruiksoppervlakte Woningen is een alternatieve meetmethode ten opzichte van de NEN2580, specifiek gericht op het bepalen van het gebruiksoppervlak van individuele woningen.

Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben, neem gerust contact op met ons!